måndag 26 november 2012

Geocaching

Ett kul sätt att komma ut i naturen som fungerar bra med alla nya smartphones är Geocaching. Det innebär att man registrerar sig på http://www.geocahe.com och kanske laddar ned en App exempel nedan men se även blogginlägget om Appar

Geocaching App som finns på www.geocaching.com med beskrivning hur det går till 
Exempel på Geocachar som finns på Järvafältet

Minnesstenen vid Akalla
Geocachen Tip Top

Geocache Hansta kartan visar hur man planerade att bygga ut

Geocache Akalla MP #4 finns bakom ICA i Akalla och en plats som många av oss säkert missat??!?!
Geocacher på Norra Järva (gröna lådor och blåa ?)
För att se kartan skall man vara medlem
http://www.geocaching.com/map/?ll=59.4147,17.92182

Exempel på Cachen CITO 2009 - slutstation Fäboda (markerad i bildens norra del) se www.geocaching.com som handlar om att med en rösts övervikt gjorde att Övre Järvafältet inte bebygdes

"Järvafältet har en lång historia som jordbruksbygd och de hästar som betar i hagarna runt cachen har månghundraåriga traditioner. Men området har inte alltid varit så fridfullt som idag. Riksdagen utsåg år 1905 området till militärt övningsfält och den verksamheten fortsatte i mer än ett halvsekel, vilket man fortfarande kan se spår av genom de rester som finns kvar i skogarna. Sprängningar och skjutövningar var vardagsmat för de bönder som fick bo kvar och arrendera mark av kronan, men störningarna hade kunnat bli ännu värre.

1962 förklarade statsminister Tage Erlander att den militära verksamheten på Järvafältet skulle upphöra och att det istället skulle byggas bostäder åt 40.000 människor där, med planerad byggstart 1968. I samband med byggnationerna skulle det dras en tunnelbanelinje från Akalla och vidare norrut, via Bög till Fäboda/Alboda. Nysved, Alboda och Fäboda skulle de tre bostadsområdena heta.

Dessbättre rann planerna ut i sanden. Efter omröstning av fullmäktige i Sollentuna stoppades utbyggnaden med en rösts övervikt, och sedermera blev det naturreservat av området som idag är den viktigaste gröna lungan i norra Storstockholm.

Så försök föreställa er hur det hade sett ut om den här burken istället hade varit en magnetisk filmburk gömd under en bänk utanför Pressbyrån vid T-banestationen. Tag plats, dörrarna stängs!"


Geocache listor som skapats med trevliga geocacherInga kommentarer:

Skicka en kommentar